Pre tačno godinu dana, Donald Tramp je guverenera američke savezne države Indijane Majka Pensa „katapultirao“ na medjunarodnu političku scenu, što se isplatilo jer u januaru je postao 48. potpredsednik SAD, ocenila je danas agencija Frans pres.

Pens (58), ozbiljnog izraza lica i sede kose, najbliži je glavnoj fotelji u Beloj kući, jer je automatska zamena u slučaju prevremenog odlaska američkog predsednika s vlasti, ili kao njegov logičan naslednik 2020. ili 2024. godine, u zavisnosti od toga da li će Tramp biti kandidat i za drugi mandat.

Pens je sušta suprotnost milijarderu kojije sada glavni u Beloj kući. On je junak za ultrakonzervativne hrišćane, dok Tramp igra na kartu ideologije. Pens je krut i disciplinovan, a Tramp temperamentan i nepredvidiv.

Zbog ozbiljnog karaktera i doslednosti Pens je postao jedna od ključnih ličnosti u Vašingtonu i cenjen je u poslaničkim krugovima Republikanaca koji su dezorijetisani Trampovim načinom vladanja. Pens skoro svake nedelje ide u Kongres da bi se uve li poslanici razumeju Trampove odluke.

Mediji u SAD smatraju da je Pens „čekić za razbijanje stakla u slučaju opasnosti“, dok stručnjaci smatraju da je Pensova misija poruka: „Ja sam tu, sve je u redu“.

I pored besprekorne lojalnosti Trampu, Pens se diskretno priprema za enventualnu buduću, najvažniju ulogu u Beloj kući. Njujork tajms je preneo da je Pens otvorio fond namenjen prikupljanju novca za slučaj kandidature za šefa države, a počeo je i da priredjuje večere za velike republikanske donatore.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

18 − 8 =