Palestinski predsednik Mahmud Abas ocenio je da SAD ne mogu više igrati istorijsku ulogu posrednika u mirovnim pregovorima s Izraelcima nakon što je američki predsednik objavio da priznaje Jerusalim kao glavni grad Izraela.

„Ovim žalosnim odlukama SAD namerno podrivaju sve mirovne napore i proklamuju da napuštaju ulogu sponzora mirovnog procesa koju su igrale u poslednjim decenijama“, rekao je Abas u obraćanju emitovanom preko palestinske televizije, preneo je Frans pres.

Hamas: Palestinski narod znaće kako da odgovori

Glavni vođa islamskog ekstremističkog Hamasa Ismail Hanije optužio je Trampa da nije poštovao osećanja Palestinaca, priznavši Jerusalim kao glavni grad Izraela.

U saopštenju, Hanije je naveo da će palestinski narod „znati kako da odgovori na nepoštovanje svojih osećanja i svetinja“, dodavši da odluka američkog lidera „neće izmeniti istorijske i geografske činjenice“, preneo je AP.

Izrael, SAD i EU smatraju Hamas koji vlada pojasom Gaze terorističkom organizacijom.

Osude Jordana i Egipta

Vlada Jordana, zaštitnik svetih mesta u Jerusalimu, osudila je kao kršenje međunarodnog prava saopštenje Trampa o priznavanju Svetog grada kao prestonice Izraela.

Egipat, prvi arapski sused koji je sklopio mir s Izraelom 1979. godine, odbacio je Trampovu odluku označivši je kršenjem međunarodnih rezolucija o statusu tog grada, preneo je AP.

Ta zemlja je takođe izrazila brigu za posledice poteza SAD na bezbednost regiona i ocenila da će uticaj na izraelsko-palestinski proces biti „ekstremno negativan“.

Gutereš protiv jednostranih mera

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš izjavio je da je protiv jednostranih mera koje ugrožavaju izglede za mir za Izraelce i Palestince, nakon saopštenja Trampa da SAD sada priznaju Jerusalim kao glavni grad Izraela.

Gutereš smatra da se status Jerusalima mora rešiti kroz direktne pregovore dva naroda.

„U ovom momentu velikog nespokojstva želim da jasno kažem da nema alternative rešenju odve države. Nema plana B“, rekao je Gutereš, aludirajući na rešenje decenijskog sukoba po modelu dve države.

Tramp je objavljujući priznanje Jerusalima prvi put rekao da podržava takvo rešenje. Gutereš je najavio da će uraditi sve što je u njegovoj moći da promoviše povratak pregovorima izraelskih i palestinskih lidera da se ostvari njihova vizija za trajan mir za oba naroda“.

Status Jerusalima je jedan od najeksplozivnijih nesporazuma između njih jer Palestinci nameravaju da u istočnom delu tog grada, koji je Izrael osvojio u ratu 1967. proglase glavni grad svoje buduće države.

Međunarodna zajednica smatra da ga valja rešiti za pregovaračkim stolom.

Turska: Neodgovoran potez

Turska je odluku Trampa označila “ neodgovornom“.

„Osuđujemo neodgovorno saopštenje administracije SAD, ta odluka je suprotna međunarodnom pravu i rezolucijama“, napisao je na Tviteru šef turske diplomatije Mevlut Čavašoglu, koji je Trampovu odluku kritikovao i na konferenciji za novinare u Beogradu.

Makron: Odluka za žaljenje

Francuski predsednik Emanuel Makron je rekao da je za „žaljenje“ odluka Trampa i pozvao da se „izbegne nasilje po svaku cenu“.

On je naveo da su Francuska i Evropa posvećene rešenju sukoba po modelu dve države, odnosno stvaranju Palestine koja bi živela uz Izrael u miru i bezbednosti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

five × 4 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.