четвртак, 29. јун 2017.

69. годишњица независности Израела и 25 година од успостављања дипломатских односа

Амбасада Израела и Национална алијанса за локални економски развој (НАЛЕД) су у Сомбору организовали округли сто „Улога жена у привреди и друштву“ у склопу обележавања 69. годишњице независности Израела и 25 година од успостављања дипломатских односа. На скупу су говорили Душанка Голубовић, градоначелница Сомбора, а потом и амбасадорка Израела Алона Фишер Кам, која је рекла је да Израел подржава визију друштва у којем жене имају једнаке могућности у избору професионалног пута, који ће им омогућити да заузму водеће позиције и поплочају пут за боље друштво. Искуства из Израела поделила је Рина Бар-Тал, емеритус председница Израелске женске мреже, Такође, присутнима се обратио и покрајинкси секретар за социјалну политику, демографију и равноправност полова Предраг Вулетић и Бранка Драшковић, представница Владе РС и Координационог тела за родну равноправност.

Несумњиво је да је питање положаја жене у савременом друштву, а тиме и у свим сегментима друштва – привреди, образовању, равноправности полова – стратешко питање савемено уређеног друштвног и државног система. Потребан је интензиван и континуиран рад на унапређењу и оснаживању положаја жена, а темељи родне равноправности постављени су Националном стратегијом родне равноправности 2016-2020године, где је нарочити акценат стављен на превенцију насиља над женама, економско оснаживање жена и вишеструко дискриминисане друштвене групе.

Значајна пажња на округлом столу дата је економском оснаживању и афирмацији улоге жена у локалној заједници и руралној економији. Бранка Драшковић је представила иницијативу „Упослимо 1.000 жена у руралним подручјима“ коју Координационо тело за родну равноправност реализује у сарадњи са Етно мрежом и НАЛЕЂом, подсетила на неповољан положај жена на селу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

2 × 4 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.