Beograd — Avion ratnog vazduhoplovstva SAD F-117A „Noćni jastreb“ oboren je na današnji dan 27. marta 1999. godine kod Buđanovaca.

Izvor: B92

Foto: GettyImages

Kako se navodi, reč je o prvom i jednom potvrđenom gubitku aviona NATO izrađenog u stelt tehnologiji.

F-177A oboren je četvrtog dana bombardovanja, a oborio ga je 3. divizion 250. raketne PVO brigade Vojske Jugoslavije kojim je komandovao potpukovnik Zoltan Dani.

Pogođen je iz ruskog raketnog sistema S-125 Neva zaslugom komandanta potpukovnika Đorđa Aničića koji je vodio čitavu operaciju.

Pao je u ataru sremskog sela Buđanovci kod Rume, a pilot potpukovnik Dejl Zelko spasen je šest sati nakon obaranja.

U 20.42 časova, zahvaljujući sposobnosti jedinice, ispravnoj tehnici i „maloj tehničkoj inovaciji“ uspeli su da ga pogode sa zemlje.

U srpskoj javnosti od obaranja F-117 popularna je postala rečenica „izvinite, nismo znali da je nevidljiv“.

F-117 A je opremljen sa dva „dženeral elektrik F 404“ turbo motora i četvorostepenom kontrolom leta, nosi različito naoružanje, ima savremeni navigacioni sistem integrisan u digitalni panel u kabini, koja pojačava efikasnost misije.

Cena tog aviona, po nameni – lovca, koji je, od 1982. do 1990. godine, proizvodila američka kompanija „Lokid“, bila je 45 miliona dolara.

Avion je dug 20,3 metra, visok 3,8 metara, s rasponom krila od 13,3 metra, a postiže maksimalnu brzinu od 0,9 maha.

„Noćni soko“ je izuzetnu reputaciju stekao borbenim letovima nad Irakom u Zalivskom ratu 1991. godine, kada je, po objavljenim podacima, 1.270 puta proleteo neprimećen nad iračkim radarima, u 39 borbenih misija.

F-117 A je konstruisan u obliku brušenog dijamanta, što je neuobičajno za letelice te namene, a u američkoj vojnoj terminologiji dobio je naziv „stelt“, što na engleskom jeziku znači „krišom“, „u potaji“, ili „nevidljivi avion“.

„Noćni soko“ je predstavljao simbol moći zbog savremene tehnologije kojom je opremljen, a što mu je omogućavalo da bude „nevidljiv“ za sve radarske sisteme.

Avioni tog tipa konstruisani su sa oštrim uglovima, koji predstavljaju skup krivina, od kojih se odbijaju radarski zraci, a zahvaljujući sačinjenim specijalnim kompozitnim materijalima utiču na to da se letelica ne može registrovati na radaru.“noćni soko“, koji je posle brojnih akcija u Libanu, Panami, Irak

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

18 + one =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.